Svaneke Bryghus bliver CO2 neutral.
Svaneke Bryghus bliver i 2020 Danmarks første CO2 neutrale bryghus.
Svaneke Bryghus bliver CO2 neutral.
March 4, 2020
Svaneke Bryghus har igennem flere år arbejdet målrettet hen imod at blive CO2-neutrale, og i 2020 sker det. Faktisk bliver bryggeriet så bæredygtigt, at det kan videresælge sin overskynde kulsyreproduktion.
Ved udgangen af 2020, tager Svaneke Bryghus titlen som Danmarks første CO2 neutrale bryggeri. I 2007 opførte Svaneke Bryghus sit eget bryggeri, hvor miljøvenlige løsninger fik høj printet. Siden har bryggeriet arbejdet på at finde bæredygtige alternativer til energiog emballage og ventet på at kunne installere et genvindingsanlæg til kulsyre. I slutningen af det indeværende år vil alt være på plads, og Svaneke Bryghus forventes dermed at blive den første på listen over CO2 neutrale bryggerier i Danmark.
“I mange år har Svaneke bryghus været med til at præge det danske specielølmarked. Vi var blandt de første mikrobryggerier i 2000, vi var blandt de første bryggerier til at blive 100% økologiske, og nu håber vi på at kunne inspirere de resterende bryggerier i branchen, når vi eliminerer vores CO2 udslip” fortæller Daniel Barslund, medejer og bestyrelses formand for Svaneke Bryghus.
I 2018 tog bryggeriet det første skridt ved at blive 100% økologisk, i 2019 andet skridt ved at introducere dåser med markant lavere miljøbelastning end engangsflasker – og nu i 2020 skifter de til biogas frem for naturgas. Bryggeriet drives allerede med vedvarende energi, hvoraf 50% kommer fra egne solseller, og de resterende 50% købes som grøn, certificeret vind og solenergi. Det betyder, at bryggeriet ikke udskiller CO2 på hverken varmenergi eller elektricitet fra 2020.
Senest har Svaneke bryghus indgået en aftale om at lave et genvindingsanlæg til kulsyre på sit bryggeri, der forventes taget i brug til oktober. Derefter vil bryggeriet være i stand til at genanvende deres egen overskydende kulsyre samt sælge det overskydende til egne kunder med fadølsudskænkninger på Bornholm og i Storkøbenhavn.
Steen Jespersen, direktør hos Svaneke bryghus, udtaler “Økologi og bæredygtig betyder meget for vores kunder. Både hos den stadigt større gruppe forbrugere i supermarkederne, men også for restaurationer, hoteller og events. Det er ikke længere nok “bare at være økologisk”. Som virksomhed skal man reelt arbejde indenfor bæredygtighed.